Galapagos Skildpadde

Chelonoides porteri

 

Galapagos skildpadder kan bliver over 100 år gamle og veje op til 400 kg. De er grå sorte i farven, med lysere gullige pletter på halsen. Der findes flere arter og underarter af Galapagos skildpadder, og der er forskelle i skjoldformen alt efter hvor arterne lever. De arter der lever i mere fugtige områder med masser af føde, har kortere hals og rundere skjold, mens de arter der lever i tørrere områder har en mere høj halsåbning og længere hals. Galapagos skildpadder klækkes ud af et æg på størrelse med en golfbold, og vokser herefter hele livet. Hannerne bliver væsentligt større end hunnerne. Galapagos skildpadder er mere territoriale end eksempelvis Aldabra skildpadderne. Galapagos skildpadder ynder at smage eller mærke på nye ting med deres mund, og har også små magtkampe hvor de rejser halsen højt op med åben mund og truer med at bide, oftest går den mindst dominante skildpadde dog væk før de bider. Galapagos Skildpadder på Galapagos har et samarbejde med diverse småfugle som hopper hen foran skildpadden, som så rejser sig højt op på benene og strækker halsen op så fuglene kan komme til at fjerne døde hudceller og diverse parasitter på den tynde hud som normalt er skjult. Denne adfærd ses også i fangenskab, dog oftest for mennesker, og skildpadder nyder gerne en god kløtur, og kan stå længe og strække sig i håb om mere. Skjildpadderne er døve, og kan derfor blive forskrækkede og lynhurtigt trække hovedet ind i skjoldet med et hørligt pust eller hvæs. De spiser alle former for græs og planter samt frugt og bær. De kan leve i lange perioder uden vand. De er truede i naturen. De har ikke ynglet hos os.

Gaia.jpg

Aldabra Kæmpeskildpadde

Aldabrachelys gigantea

 

Aldabra kæmpeskildpadderne lever på Aldabra atollerne ved Seychellerne. De bliver lige så store og tunge som Galapagos skildpadderne, som den ligner meget af udseende. Den har dog et anderledes og mere mildt temperament end Galapagos Skildpadderne. Man har fundet sunde og levende Aldabra Skildpadder flydende i havet med 6 mdr gamle Rur (et lille skalddyr der oftest sætter sig fast på undersiden af skibe) hvilket viser at de kan leve utroligt længe uden hverken mad eller ferskvand. De lever af græsser, buske og andet plantemateriale. De kan også spise insekter og ådsler, endda også af deres egen art. De er truede i naturen, men der er flere beskyttede leveområder og også flere steder der opdrætter dem.

Found_14c7274000-d1292.jpg

Afrikansk Sporeskildpadde

Centrochelys sulcata

 

Den afrikanske sporeskildpadder er den største art af landsskildpadder der ikke lever tæt ved havet. Den lever i den sydlige del af Sahara, i de semitørre områder. De kan leve meget længe uden at drikke vand, og i fangenskab får de rigeligt væske i maden de indtager. De lever af tørre plantevækster og evt kaktusser de kan finde. I fangenskab er de virkeligt glade for tidsler og æder dem uden at tage hensyn til tornene. I den varmeste del af dagen graver de sig oftest ned og kan grave 15 meter dybe og 30 meter lange gang for at komme ned til det mere fugtige og kølige sand. De kan veje op til 100 kg. De er truede i naturen, men de er populære i fangenskab og er en aktiv og nysgerrig skildpadde som er glad for menneskers selskab. I naturen vandrer de ofte langt for at finde mad, og de ses tydeligt i fangenskab, hvor de ofte laver et tydeligt dobbelt-spor langt kanten af hegnet.

IMG_2486.JPG

Alligator Snapskildpadde

Macrochelys temminckii

 

Alligator Snapskildpadden er en af verdens største ferskvandslevende skildpadder og den største i USA. Den lever i den sydøstlige del af USA, i floder og søer, gerne i mørkt og stillestående vand. Den ligger helt stille på bunden og åbner munden på vid gab, og vipper med et lille lyserødt ormelignende vedhæng den har på tungen, for at lokke fisk hen som den lynhurtigt hapser. Den har et meget stærkt bid. Den kan også jage mere aktivt ved at gå rundt på bunden og søge efter mad. Den er ganske atletisk om end noget klumset på land. Den er dygtig til at klatre over hegn og andre forhindringer. Hovedet er ret stort i forhold til kroppen og den har et papegøjelignende næb. Skjoldet har savsakkede bagudvendte skæl, og dens hårde bid og udseendet har givet den navnet Alligator Snapskildpadde. Den er lettere truet i naturen.

604b9fa8817d05344fab0357_Alligator Snaps

Arrau Flodskildpadde

Podocnemis expansa

 

Arrau flodskildpadder er den største ferskvandslevende skildpadde i Sydamerika. Den kan veje op til 90 kg og måle over 1 meter i skjoldlængde. Hunnerne bliver størst. De er meget truede af indsamling til føde både som voksne og æg, forurening, dæmninger, og ødelæggelse af leveområder. Der er ofte mange hunner der samles ved samme flodbred for at lægge æg, de er set op til 500 hunner på samme strand. Dette øger chancen for overlevelse for både æg og unger. Vi har ikke ynglet  på denne art.

Found_2533dac000-402387.jpg

Gulnakket Flodskildpadde

Podocnemis unifilis

 

Den gulnakkede flodskildpadde er en af de største af de Sydamerikanske flodskildpadder med en vægt på op til 10 kg. De lever i søer, floder og oversvømmede områder. Den spiser frugt, planter, insekter, små fisk og ådsler. De kan blive over 30 år gamle i fangenskab.

Found_2524f5c000-3f9804.jpg

Malaysisk Kæmpeskildpadde

Orlitia borneoensis

 

Den Malaysiske flodskildpadde lever i Malaysia og Indonesien. Det er en af de største flodskildpadder i Asien, med en vægt på op til 50 kg. Den spiser oftest fisk, men også planter, smådyr og ådsler. Den er meget truet af indfangning til fødevareindustrien da det er en af de mest værdsatte retter i asien.

Found_253c5f4000-7ebb76.jpg

Fly River Skildpadde

Carettochelys insculpta

 

Fly River flodskildpadden er den eneste ferskvands levende skildpadde der har luffer som en havskildpadde. De lever i Northern Territory i Australien og i det meste af Ny Guinea. De kan veje over 20 kg, og har et kraftigt skjold. Den er ret aggressive overfor andre skildpadder og er svær at få til at leve flere sammen i fangenskab. Den spiser både plantemateriale og små fisk, pattedyr og ådsler. De er truet af især indfangning til fødevare industrien fordi de er populære i det Asiatiske køkken.

Found_315a5c000-1aa313.jpg

Tudsehoved Skildpadde

Phrynops hilarii

 

Tudsehoved skildpadden lever i det midterste Sydamerika, og er vidt udbredt i floder, søer og sumpområder og foretrækker områder med kraftig vegetation og gerne sumpet bund. Den er altædende og æder gerne diverse smådyr, fisk, ådsler, fugle og små pattedyr. De kan blive over 30 år gamle i fangenskab.

Found_253b9ac000-1b2a65_edited.jpg

Sumpskildpadder

 

Vi får ofte forskellige arter af sumpskildpadder ind fra private som ikke kan have dem længere, oftest fordi de er blevet for store til deres akvarier. Det er oftest rødørede terrapiner, men også gulørede og blandinger heraf. De rødørede terrapiner er ulovlige at have i privat ejendom, da de kan overleve i danmark, og i de allervarmeste somre kan de endda yngle.

11 Guløret Terrapin.jpg