Puma

Puma concolor

 

Pumaen er vidt udbredt i den vestlige del af både Nord og Sydamerika. De bliver op til 70 kg for hanner og 40 kg for hunner. De lever af diverse pattedyr, alt fra små mus til større hjortedyr og har endda angrebet både heste, køer og endda mennesker. De hører til i gruppen for de mindre kattedyr, grundet udformningen af deres tungeben, og det gør at de ikke kan brøle. I stedet hvæser, spinder og miaver som en slags fuglefløjt. De er meget atletiske og kan løbe op til 50 km i timen og springe over 6 meter. I naturen bliver de normalt ikke over 10 år men i fangenskab er de blevet op til 25 år.

Træleopard
Neofelis nebulosa

 

Træleoparder lever i små spredte populationer i det østlige Asien. De lever i skovområder og er meget sky. De vejer op til 40 kg. De har meget smukke store aftegninger der gør at de er meget godt kamufleret i skovens skygger. De er ret lange og har en lang tyk hale, og korte ben med store poter, hvilket giver dem god balance til at løbe og hoppe på grenene. De spiser fugle, aber og andre patte og krybdyr. Der er max 10.000 vilde træleoparder tilbage i naturen, spredt over meget store afstande, og antallet er desværre dalende. De bliver ca. 12 år gamle. Træleoparder kan åbne munden virkeligt højt og har ganske store hjørnetænder. Faktisk er det den kat der har de største tænder i forhold til den størrelse.

Tayra

Eira barbara

 

Tayraer lever i store dele af Mellem og Sydamerika. De er altædende og spiser både frugt, grønt, insekter, fugle og pattedyr, og så elsker de honning.. De er mørkebrune med lysere gullige tegninger under halsen og bag nakken. De er meget aktive og atletiske, og jager aktivt deres bytte ved hjælp af lugtesansen. De får 1-3 unger som fødes blinde og døve.

Seksbåndet Bæltedyr

Euphractus sexcinctus

 

Seksbåndede Bæltedyr lever i den østlige del af Sydamerika. De er dygtige gravere og klatrere, og er ganske aktive i løbet af dagen. Den spiser planter, insekter, smådyr og også ådsler. De er solitære dyr som kun ses flere sammen hvis de har fundet et ådsel eller under parring. De er ikke truede. Hugo er lige nu på forårsdate i Jyllands Park Zoo, men kommer tilbage til Krokodille Zoo lige før Sommerferien.

Rødhåndet Tamarin

Saguinus midas

 

Den Rødhåndede Tamarin lever i et lille område i det nordlige Sydamerika. De er sorte med lyse nister på ryggen, og rødorange hænder og fødder. De spiser blade, frugt, saft fra træerne, honning og insekter. De lever i mindre familiegrupper og hele familien hjælper med at passe ungerne, som oftest opholder sig hos faderen. Selvom Rødhåndede Tamariner er små, så er de ikke bange for at forsvare sig selv og deres familie og gør det gerne og aggressivt uden hensyn til deres eget helbred.

Paryk Tamarin

Saguinus oedipus

 

Den Rødhåndede Tamarin lever i et lille område i det nordlige Sydamerika. De er sorte med lyse nister på. Paryk tamariner er meget lette at genkende med deres store hvide hårtop. De er meget sociale og lever i familiegrupper med kun et avlspar. Hannen og resten af flokken passer ungerne, og de kravler normalt kun over hos moderen for at die. De spiser frugt, træsaft, honning, nektar, insekter og små kryb, fugle og pattedyr. De er desværre meget sjældne efterhånden med kun ca. 6.000 tilbage i naturen. De er truet grundet ødelæggelse af leveområder og indfangning til kæledyr. Der er kun ca. 5 % tilbage af de skove de plejede at leve i. ryggen, og rødorange hænder og fødder. De spiser blade, frugt, saft fra træerne, honning og insekter. De lever i mindre familiegrupper og hele familien hjælper med at passe ungerne, som oftest opholder sig hos faderen. Selvom Rødhåndede Tamariner er små, så er de ikke bange for at forsvare sig selv og deres familie og gør det gerne og aggressivt uden hensyn til deres eget helbred.

Ægyptisk flyvende hund

Rousettus aegyptiacus

 

Ægyptiske Flyvende hunde er en af de eneste af de flyvende hunde der bruger ekkolokalisering til at orientere sig. De er yderst sociale og lever gerne flere tusinde sammen. De er også meget vokale og har et komplekst sprog. Den lever af mange forskellige typer frugt og mange planter er afhængige af dem til at sprede pollen og frø. Fordi de er glade for at spise i frugtfarmene, bliver de af mange bønder betragtet som en plage. Det ser flot ud når de i tusmørket flyver ud i store flokke for at søge føde. Desværre bliver mange flokke forgiftede pga. deres forkærlighed for frugtfarmene. Flyvende hunde kan være bærere af Rabies, Marburg virus og måske også Ebola og bliver i fangenskab grundigt testede.